Головна » Новини » Як суб’єкт персональних даних може захистити свої права у період воєнного стану?

Наша мета

Наша мета – об’єднання зусиль місцевих рад для розв’язання спільних проблем територіальних громад, захисту їх прав та інтересів, а також створення умов для соціально-економічного розвитку населених пунктів та ефективного здійснення повноважень місцевого самоврядування.

Як суб’єкт персональних даних може захистити свої права у період воєнного стану?

Роз’яснення підготовлено в межах проєкту, який реалізується ГО “Платформа прав людини” спільно з ГО “Тренінгово-консультаційний центр з доступу до інформації” за підтримки ПРООН в Україні.

Важливою умовою правомірної обробки персональних даних у період дії правового режиму воєнного стану є забезпечення громадянам належного рівня захисту їхніх прав, пов’язаних з персональними даними.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 8 Закону України «Про захист персональних даних», кожна фізична особа має право на захист своїх персональних даних від незаконної обробки та випадкової втрати, знищення, пошкодження у зв’язку з умисним приховуванням, ненаданням чи несвоєчасним їх наданням, а також на захист від надання відомостей, що є недостовірними чи ганьблять честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи.

Реалізація зазначеного права допускається як через застосування правових засобів захисту шляхом самозахисту, так і через направлення скарг до Уповноваженого ВРУ з прав людини (далі – Уповноважений), або звернення з позовом до суду про захист своїх прав як суб’єкта персональних даних.

Звертаємо увагу, скарги про порушення прав суб’єктів персональних даних подаються до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з обов’язковим додержанням вимог, передбачених у ст. 5 Закону України «Про звернення громадян».

На підставі п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про захист персональних даних», за підсумками перевірки, розгляду звернення, Уповговажений має право  видавати обов’язкові для виконання вимоги (приписи) про запобігання або усунення порушень законодавства про захист персональних даних, у тому числі щодо зміни, видалення або знищення персональних даних, забезпечення доступу до них, надання чи заборони їх надання третій особі, зупинення або припинення обробки персональних даних.

У випадку, якщо в діях посадових осіб володільців/розпорядників персональних даних при проведенні перевірки виявлені ознаки порушень, передбачених ст. 188-39, 188-40 КУпАП, уповноважені посадові особи Уповноваженого мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення та направляти їх до суду з метою притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Звертаємо увагу, кожна особа, чиї права як суб’єкта персональних даних були порушені, також може безпосередньо звернутися з позовом до суду про їх захист чи поновлення.

Основні рекомендації захисту прав суб’єктів персональних даних в Інтернеті:

  • Слід уникати відвідування сайтів або використання цифрових застосунків, у безпечному використанні яких ви не впевнені повністю.
  • Слід за можливістю при авторизації в інформаційних системах, сайтах, електронних кабінетах використовувати дво або багатофакторну аутентифікацію.
  • Перед початком завантаження та/або роботи із сайтами, мобільними застосунками, іншими інформаційними ресурсами необхідно ознайомитися з політикою конфіденційності, іншими правилами обробки персональних даних, розробленими володільцями таких ресурсів.
  • Не надавати свої персональні дані та згоду на їх обробку, до моменту ознайомлення суб’єкта персональних даних з метою та підставами обробки персональних даних, а також умовами їх обробки з боку володільця, крім випадків, коли відповідна обробка здійснюється на підставі дозволу, наданого законом, для виконання володільцем покладених на нього обов’язків.

Детальніше за посиланням:https://cutt.ly/DFPkR8k


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.